FOGSZUVASODÁS

A fogak felszínén tartósan jelen lévő lepedék baktériumai a táplálék cukortartalmából savat képeznek, ami oldja a fog külső rétegeit. Ez a folyamat felelős a fogszuvasodás kialakulásáért. A fogszuvasodás a fogbél felé haladva egyre fokozódó érzékenységet, fájdalmat okozhat. A fogbelet elérve a gyulladás a fogbél elhalását okozhatja és a fertőzés tovább terjedhet a fogat körülvevő csontra is. A kezdődő fogszuvasodás (fehér) visszafordítható az ásványi anyagok visszaépülése révén, amit a fluoridos fogkrémek elősegítenek. Később (barna szuvasodás) töméssel még megállítható a folyamat, de ha elérte a fogbelet, már csak gyökérkezelés jöhet szóba.


A fogszuvasodás megelőzésének lehetőségei:

Preventív fogászat: Nyárasdy Ida, Bánóczy Jolán (2009) 89.o.

Dr. Gyöngyösi Marcell - 2017
Forrás: Egészséges Száj Napja 2015; Preventív fogászat: Nyárasdy Ida, Bánóczy Jolán (2009)
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el