ÉLETMÓD FONTOSSÁGA

Az első ábra megfelelő táplálkozást, a második gyakori "eszegetést" mutat.
A lila nyilak a főétkezések közötti nassolást mutatják.
A sűrűn vonalazott területen savas közeg van a szájban, ami a fogfelület felpuhulását, szuvasodást eredményez,
míg a felette levő sima terület semleges pH-t mutat, ami a fogzománc visszakeményedéséért felel.
Hogyan őrizhetjük meg hosszú ideig fogainkat?
Figyeljünk táplálkozásunk minőségére! Rágásra késztető ételeket fogyasszunk, amik serkentik a nyáltermelődést.
Ne étkezzünk sűrűn, és édességet inkább főétkezések után fogyasszunk, ne nassoljunk gyakran.
Fogyasszunk sok folyadékot, legjobb a tiszta víz. A gyümölcslevek gyakori fogyasztása a fogak savas erózióját okozhatja, ami során a fogzománc, majd a dentin felmaródás során elvékonyodik.
Mit jelent a nassolás?
Sokan úgy gondolják, ha csak egy falatot bekapnak két étkezés között - mert megkívánták, az nem számít "eszegetésnek", "nassolásnak". Azonban fogaink, szájüregünk szempontjából épp olyan hatással van, mintha egy 3 fogásos ebédet ettünk volna [csupán a visszamaradt ételdarabkák változatosságában lehet különbség].
Egy falat lenyelésének előkészítéséhez az egész fogazatra szükség van. Vagyis minden foggal érintkezik az étel, így lepedék keletkezik, vagyis a szuvasodás szempontjából fontos cukormolekulák megjelennek a fogak felszínén. A száj pH-értéke is eltolódik savas irányba, ami a leépítő folyamatoknak kedvez.
Ha csak egy korty cukros üdítőt, teát iszunk, ugyanez a folyamat zajlik le. A nyelés előtt a folyadék/falat kitölti a szájüreget, így megint csak érintkezik a fogazattal a cukros nedű, a cukor megtapad a fogfelszínen. Jó táptalaj a szuvasodás kialakulásának.
Gondoljunk gyerekeinkre is, ezért ne adjunk nekik étkezések között cukros üdítőt, teát, amit folyamatosan kortyolgatnak játék közben, így folyamatosan táplálják a károsító folyamatokat a fogaik felszínén! Adjunk gyerekeinknek vízet, ami nem csak a fogaik egészsége szempontjából kedvezőbb, de ezzel a szemlélettel el lehet kerülni például az elhízást vagy a cukorbetegséget.
- A táplálékfelvétel gyakoriságát három főétkezésre és maximum 1-2 főétkezés közötti alkalomra kell leszorítani. lásd fentebb: Mit jelent a nassolás?
- Az étkezések után a fogmosás elengedhetetlen.
- A cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10 %-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő- és rosttartalmú táplálékok fogyasztását.
- A sűrű és erősen tapadó édességek fogyasztását kerülni kell, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.
- Ajánlatos cukorpótló anyagok alkalmazása (xilit, szorbit).
- A fluoridprevenció (fogkrémek) feltétlenül szükséges.
